Hersenonderzoekers zijn er steeds meer van overtuigd dat onze ziel, geest, en bewustzijn volledig terug te brengen zijn tot onze hersenen. Een populaire aanname, die de meeste artsen, ook in de psychiatrie tegenwoordig voor waar aannemen. Terecht, als je het mij vraagt. Maar laten we het lichaam van psychiatrische patiënten ook niet vergeten!

Zeker in de psychiatrie is de huidige gedachte dat psychiatrische aandoeningen terug te vinden zijn in de hersenen, en dat psychiatrische stoornissen dus hersenziekten zijn, algemeen gangbaar. Onze behandeling is hier ook op aangepast. De medicatie die we geven, grijpt aan op receptoren en stoffen in de hersenen. Ook het onderzoek naar psychiatrische aandoeningen gaat veelal over de hersenen, zo worden veel onderzoek gedaan naar het aantonen van psychiatrische aandoeningen door MRI-scans te maken van het brein.

Voor de lichamelijke gezondheid van psychiatrische patiënten is schandalig weinig aandacht. Pixabay CC0

Lisanne Koomen Hartstichting

Lichamelijke gezondheid

Wat wij als hulpverleners in de psychiatrie alleen niet moeten vergeten, is dat we behalve een brein, ook een lichaam hebben. Voor de lichamelijke gezondheid van psychiatrische patiënten is namelijk schandalig weinig aandacht.

Psychiatrisch patiënten gaan gemiddeld 10-25 jaar eerder dood en hebben een twee keer zo hoge kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk door meerdere factoren. Patiënten met een psychiatrische aandoening hebben vaak een ongezondere leefstijl: ze roken vaker, hebben vaker overgewicht en bewegen minder. Daarnaast gaan ze mogelijk minder snel naar de dokter als ze lichamelijke klachten hebben. Maar ook bij artsen ligt een deel van het probleem: zij hebben onvoldoende aandacht voor de lichamelijke gezondheid van hun psychiatrische patiënten. Het is duidelijk dat hier verandering in moet komen.

Lisanne Koomen, arts in opleiding tot psychiater (AIOS), gaat onderzoek doen naar de invloed van beweging op lichamelijke en psychische gezondheid bij psychiatrisch patiënten. Hartstichting

Mijn collega Lisanne Koomen, arts in opleiding tot psychiater (AIOS), gaat onderzoek doen naar de invloed van beweging op lichamelijke en psychische gezondheid bij psychiatrisch patiënten. Om dit onderzoek te financieren doet ze mee aan een publiekscampagne van de Hartstichting. Vind jij ook dat hier meer aandacht voor moet zijn? Steun dan Lisanne in haar crowdfundingcampagne via deze link

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.